понеделник, 14 ноември 2011 г.

Как да стана счетоводител? Тук ще обясним кратко и ясно !

На първо място кандидатсвайте в Търговска гимназия !
Е да , може би за много от вас този съвет е малко позакъснял, но да се надявам, че и малките будни мозъци от 7ми и 8ми клас или техните родители ще попаднат на тази статия.
Кариерата на счетоводител може да започне още от училище. Възможността там да научиш счетоводство и да поемеш по тежкия път на счетоводител става като станеш ученик в някоя от Търговските гимназии из България. Аз лично съм завършил тази в Пловдив и искам силно да препоръчам на всички получаваното образование в това училище. Търговските гимназии из цяла България са отлични училища (не искам да казвам „елитни”, защото това за мен означава нещо друго) и дават отлично образование. 
Ако си съвестен ученик и си учиш уроците след като завършиш си готов за оперативен счетоводител. За учениците на Търговска гимназия – дебита и кредита (счетоводните операции) не са никакъв проблем. Те могат да осчетоводяват, да съставят баланси (отчет за финансовото състояние по ново му) и ОПР (Отчет за дохода, Отчет за всеобхватния доход), работят със счетоводен софтуер, могат да смятат заплати, да попълват документи. Изобщо да имаш оперативен счетоводител завършил Търговска гимназия според мен е голямо щастие. Така, че с Търговска гимназия ти вече си СЧЕТОВОДИТЕЛ! В следващата статия ще разгледаме счетоводното образование в университетите.
На второ място ще определим университета - Кандидатствайте за университетска специалност  "Счетоводство"
След като разбрахте, че още като ученик можеш да станеш счетоводител, то нека видим сега какъв можеш да станеш завършвайки университет!
В университета всичко зависи от теб самия – колко си съвестен и колко усилия влагаш. За разлика от училище тук никой не ти дава зор и никой не те кара да учиш, не ти проверяват домашните. Това е и хубаво и лошо – въпрос на мотивация и себеконтрол, които като, че ли ни се поизплъзват докато сме студенти. Не е ли по-добре да се почерпиш с колегите вечерта и да поспиш на лекции вместо да си свежарка като някой от зубърите, които искат да знаят всичко, а? Въпрос на личен избор.

Смятах да разгледам образованието у нас и в чужбина, но практиката ми показва, че няма голяма разлика в образованието, а по-скоро в съвестното отношение на студентите. Като, че ли тези вложили повече труд, за да учат в чужбина са малко по съвестни студенти (като си плащаш някак си повече заинтересован да научиш повече). Но в крайна сметка смятам, че ако си прилежен студент и у нас от теб би излезнал чудесен счетоводител с перспективи за развитие в занаята. Препоръчвам следните университети в БГ: Софийски университет, УНСС, Варненски икономически, Американски университет, Академията в Свищов. Не е задължително да са в тази последователност, но ако смятате да ставате счетоводител гледайте да учите в един от тези - няма значение дали специалността се казва: "Счетоводство" или "Счетоводство и контрол".
И последно - Счетоводен курс
Аз лично съм резервиран към тях, защото според мен трудно можеш да станеш счетоводител с 40 часа уроци по счетоводство. Счетоводството не е лека материя и изисква повече време, за да хванеш основната логика, за да можеш да надграждаш. Да, разбира се, че е по-добре е с курс по счетоводство отколкото без него, но не смятам, че ще станете счетоводител. Вероятно ще разберете какво е актив и пасив, но толкова. Хубаво е, ако се захванете с курс по счетоводство след това веднага да се опитате да практикувате и работите в счетоводството на фирма. Добре е и да имате ментор, който да ви напътства и да ви дава насоки и разяснения за счетоводството. Успех на всички курсисти и вярвам сами ще разберете, че счетоводството не е лесен занаят!
Тук можете да намерите малко по подробна информация , когато вече търсите работа като счетоводител - какво ви трябва при попълването на CV(автобиография) за кандидатстване за работа като оперативен счетоводител в счетоводна кантора . Също така можете да разгледате и счетоводните обяви

1 коментар: