сряда, 2 ноември 2011 г.

Как да започнем работа като счетоводител , как да отворим счетоводна кантора


Хубаво е да печелите с нещо, което обичате. Нещо, което можете да правите с лекота и с удоволствие.


Теоретично, ако сте много добри в нещо, някой ще ви забележи. Хората ще ви оценят и ще ви плащат добри пари, за да се възползват от вашите уменията. Без значение какви са те – може да сте счетоводител, писател, гълтач на огън… единственото условие е да сте уникално добри в това. Тогава някой ще ви забележи и парите ще потекат към вас, нали?


На практика, не е точно така.


Познавам много хора, които могат разни неща. Една позната шие хубави гоблени. Друг познат го бива с електрониката. Трети знае език. Може би не са чак “феноменални”, но все пак могат достатъчно.


Само дето моженето не се превръща в изкарване. Изкарване на пари.


ЗАЩО НЯКОИ ХОРА НЕ МОГАТ ДА ИЗКАРВАТ ПАРИ
Да вземем известния пример със счетоводителя, който остава без работа. Той е страхотен счетоводител. Може всичко. Работи без грешки. Логично, когато остава без работа, той решава да си направи кантора и… се проваля с гръм и трясък.


Това е така, защото да можеш нещо и да изкарваш пари с нещо са отделни неща. За да можеш, трябва да си добър професионалист. За да изкарваш, трябва да си добър бизнесмен.


Да можеш да водиш счетоводство означава да имаш диплома и опит, да разбираш материята, да знаеш последните промени, да помниш всички срокове. Трябва да си внимателен и педантичен. Да познаваш софтуера, да знаеш как се работи с електронен подпис. Да разбираш не само от чисто счетоводство, но да имаш понятие от ТРЗ например. Всичко това сапрофесионални умения.


Да изкарваш от водене на счетоводство означава да имаш контакти, да умееш да разговаряш с хората, да продаваш, да преговаряш, да убеждаваш. Трябва да си практичен и находчив. Да можеш да планираш, да управляваш клиентите си, да ги гониш да си платят навреме, да прецениш къде да направиш компромис. Да помислиш къде да бъде кантората, да има ли сайт и какъв, къде и как да се рекламира, какви цени да дадеш. Всичко това са бизнес умения.


Преходът от едното към другото е труден. За да влезете в положението на нещастният счетоводител, който въпреки страхотните си качества не се е справил с бизнеса, само си представете как би се чувствала неговата шефка, ако трябваше да се откаже от бизнеса и да стане счетоводител.


Тя може би ще има известна представа от счетоводство, след като толкова години е работила в кантората със счетоводителите. Но започне ли сама да се занимава с това, със сигурност ще допусне много грешки. Ще й трябва време и спокойствие да се научи – само че никой няма да я чака. Просто ще я уволнят.


По същия начин пазарът би “уволнил” счетоводителя, който няма достатъчно бизнес умения.


ЗАЩО СТАВА ТАКА?
Добрият счетоводител учи 4 години в икономически техникум, 4 години бакалавър и 2 години магистър, общо 10 години. Отделно има примерно 5-10 години опит. Вероятно активно се интересува от счетоводство и му харесва да се занимава с това. Чувства се компетентен и сигурен.


Добрият бизнесмен невинаги има диплома, но за сметка на това има огромен житейски и бизнес опит. Бързо преценява хората. Изпитал е стотици житейски ситуации на гърба си – не теоретични, а съвсем реални. Следи какво се случва в бранша, познава всички конкуренти и евентуални партньори в радиус от 200км, разтропан е и има нюх за бизнеса и харизма за хората.


Тоест, всеки от тях се е специализирал в нещо. В същото време всеки от тях може да придобие “втора специалност” – бизнесменът може да се научи на счетоводство, както счетоводителят може да се научи на бизнес.






Въпросът е доколко един бизнесмен може да настигне счетоводител с 10 години теория и 10 години практика, съответно доколко един счетоводител може да навакса 20 години бизнес-опит и създаване на контакти.


Добрата новина е, че за да сте успешни, не е нужно да знаете ВСИЧКО, което бизнесменът знае. (Все пак повечето от тях също са тръгнали с много по-малко опит и знания, отколкото имат сега.) Можете да експериментирате, докато придобиете известни познания, а останалото да учите в движение.


И без това човек най-добре с учи в практиката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар